Halaman

Rabu, 4 Disember 2013

KHASIAT MAKANAN : KLOROFIL

Assalamualaikum guys..Sehat semua?
Diharapkan semuanya sehat di samping yang tersayang.

Dalam entri Nabilah sebelum ni iaitu 16 MAKANAN YANG DISEBUTKAN DALAM AL-QURAN,Nabilah dah kongsikan 16 makanan yang disebutkan dalam Al-Quran.Dalam entri yang kali ini,Nabilah akan kongsikan dengan you guys tentang khasiat KLOROFIL.

Apa itu KLOROFIL?
Ia juga disebut sebagai hijau daun.Klorofil ialah zat pembawa warna hijau pada tumbuh-tumbuhan.Ia juga termasuk zat makanan yang sudah akrab dengan sel-sel badan manusia selama ribuan tahun.Zat ini merupakan sel hidup pertama yang tumbuh dia atas muka bumi ciptaan Allah ini.

Peranan Klorofil.
   > Melakukan fotosintesis pada tumbuhan. (Proses penyerapan dan penggunaan sinar matahari untuk mensintesis oksigen dan karbohidrat daripada penyerapan karbon dioksida dan air.)

Antara khasiat Klorofil ialah :

                      > Mengubati penyakit kanser
> Mengubati penyakit dan masalah jantung
> Mampu mengatasi masalah kemurungan
> Berkhasiat dalam mengubati diabetes
> Berkhasiat dalam mengubati AIDS
> Mengubati penyakit asthma dan 
pneumonia.(radang paru-paru)
> Berkhasiat mengubati penyakit kusta
> Berkhasiat dalam mengubati penyakit radang 
seperti arthritis,radang tenggorok,
radang pancreas,radang gusi dan iritasi usus.
> Mengatasi masalah jerawat.
> Mengatasi anemia
> Mencegah komplikasi badan.
> Meningkatkan daya tubuh badan

Itulah di antara khasiat-khasiat yang diperoleh dengan pengambilan klorofil.

TETAPI……
Jika pengambilan klorofil terlalu berlebihan,badan kita akan menjadi lemah dan mengalami kelesuan yang luar biasa.

Oleh itu,diharap kita semua dapat memanfaatkan khasiat klorofil.
Ingat taw,jangan ambil terlalu berlebihan.
Sampai di sini sahaja perkongsian Nabilah pada entri kali ini.
Sampai bertemu lagi di entri seterusnya.


Assalamualaikum semua. ^__^

Tiada ulasan:

Catat Ulasan